Vacanța 2021: În ce condiții poți călători cu copiii în afara țării

Autor: Cristian Agatie 04 iun. 2021 Utile

Mulți români și-au planificat deja vacanța de anul acesta, bucurându-se de ridicarea restricțiilor dar și de clarificarea situației epidemice. Dacă și tu ești printre cei care au optat pentru o vacanță externă, este util să știi în ce condiții poți călători cu copiii în afara țării.

Intră în Galeria FOTO

Pentru cele mai multe familii, călătoria în străinătate cu copiii este la fel de simplă ca și cea fără copii. Este suficient să ai documente de călătorie pentru toți cei implicați și lucrurile ar trebui să se desfășoare fără probleme la controalele de frontieră. Dacă, în schimb, numai unul dintre părinți călătorește cu copiii în străinătate, lucrurile se complică.

Potrivit legii, copiii minori nu pot să treacă frontiera fără să fie însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar în aproape toate situațiile. Atât timp cât sunt însoțit de ambii părinți, aceștia pot călători în afara țării în aceleași condiții ca și adulții. Mai exact, la controlul de frontieră, aceștia vor trebui să aibă fie pașaport, fie un act de identitate, în cazul în care deține un astfel de document.

În ce condiții poți călători cu copiii în afara țării când numai un părinte este prezent

În cazul în care numai unul dintre părinți călătorește cu copilul în străinătate, este nevoie de o declarația a părintelui absent din care să rezulte acordul acestuia din urmă pentru efectuarea de deplasări în străinătate de către copilul său. Declarația trebuie să fie autentificată de notarul public, sau, dacă aceasta este dată în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Declarația acoperă o perioadă de cel mult trei ani de la data întocmirii, perioadă în care părintele însoțitor poate să fie urmat în mod legal de copilul său în mai multe călătorii, atâta timp cât se încadrează în termenul înscris în declarație.

Există și situații în care declarația de acord nu mai este necesară în cazul în care copilul călătorește însoțit de unul dintre părinți. Acest lucru se întâmplă în următoarele situații:

  • dacă celălalt părinte a decedat;
  • dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;
  • dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii;
  • dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță.

Ce faci dacă pleci în concediu cu copiii prietenilor?

Există cazuri în care pleci în concediu în afara țării nu doar cu propriii copii, ci și cu cei ai prietenilor. Pentru aceștia, legea prevede condiții speciale de călătorie. În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți ai copiilor prietenilor.

Această declarație va trebui să cuprindă atât acordul celui care o dă cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pe o perioadă care să nu depășească trei ani de la data întocmirii declarației, cât și datele de identificare ale însoțitorului. Și în acest caz, declarația trebuie autentificată la notar.

Cei care călătoresc cu copiii în străinătate trebuie să țină cont că unele țări au legi speciale, care pedepsesc fumatul în mașină alături de copii minori. Iar pentru situația nedorită în care ți-ai pierdut actele în timpul concediului în străinătate, nu strică să știi ce ai de făcut.

sursa: Avocatnet.ro


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide